Vraag en antwoord houten vloeren

 

Kijk voor een houten vloeren aanbieding op de vloerderij.nl

Houten vloeren

Een houten vloeren aanbieding vindt u bij De Vloerderij

 

Wat is eiken Parket?

  Wat is laminaat?
  Hoe kan een parketvloer worden afgewerkt?
  Wat is het verschil tussen massieve vloerdelen en parket?
  Hoe kan een afgewerkt parket het beste verzorgd worden?
  Kan parket of een houten vloer in de keuken?
  Kan laminaat in de keuken?
  Kan parket of laminaat in een nieuwbouwwoning?
  Kan parket of laminaat op iedere (bouw)vloer gelegd worden?
  Kan vloerverwarming onder parket of laminaat?
  Kan parket of laminaat in een appartement gelegd worden?
   
   
 

Plaatsen

  Hoe leg ik mijn nieuwe vloer
  Zweven leggen
  Volledig vast verlijmen
   
 

Onderhoud

  Houten vloer behandeling
  Basisbehandeling handmatig
  Basisbehandeling machinaal
   
   
 

Periodiek onderhoud

  Onderhoud met WOCA zeep
  Behandelen met WOCA intensiefreiniger en onderhoudsolie
   
   


 

Wat is Houten Parket?
Parket is een verzamelnaam voor veel verschillende soorten houten vloeren. Voorbeelden hiervan zijn; massieve planken vloeren (vloerdelen), traditioneel parket (tapis of bourgogne), mozaïek en lamelparket. Ook de Vloerderij levert dit eiken parket naar Amsterdam.

naar boven


Wat is laminaat?
Laminaat is een produkt dat bestaat uit geperst plaatmateriaal, aan de bovenzijde voorzien van en slijtvaste kunststoflaag met fotoprint en aan de onderzijde voorzien van een derde beschermende laag, die bij de betere soorten van hetzelfde materiaal is gemaakt als de toplaag. In de toplaag is een fotoprint opgenomen die een onbeperkt aantal uitvoeringen mogelijk maakt, bv hout-, steen- en fantasiedessins, enz, enz. Laminaat kan niet vergeleken worden met massieve houten vloeren of multiplanken.

naar boven


Hoe kan een eiken parketvloer worden afgewerkt?
Lakken - hierbij worden meerdere lagen lak ter bescherming op het hout aangebracht. Daarmee wordt een sterke slijtlaag verkregen. Een gelakte vloer zal echter altijd iets glanzen, waardoor kleine beschadigingen of oneffenheden eerder zullen opvallen, vooral bij donkere houtsoorten en bij "strijklicht". Deze kleine ongemakken worden echter meer dan goed gemaakt door het eenvoudige onderhoud van een gelakte vloer. Oliën - olie dringt diep in de poriën van het hout.

Op het hout worden één à twee lagen olie aangebracht, ingewreven en uitgepoetst. De milieuvriendelijke samenstelling van olie, de natuurlijke uitstraling van een olie vloer en de mogelijkheid om de vloer licht vochtig af te kunnen nemen zijn zeker de oorzaak dat deze type afwerking gekozen wordt. Was - wanneer de vloer geïmpregneerd is met olie wordt de waslaag aangebracht. Het impregneren van de vloer dient als basis voor de was, de impregneer zorgt ervoor dat niet iedere gemorste druppel vloeistof in het hout dringt. Houten vloeren Amsterdam....99% natuurolie, 't is en blijft het mooist.

Dit zou wel gebeuren als de was direct op het hout wordt aangebracht. Het grote voordeel van de wasvloer is dat kleien beschadigingen minder opvallen en makkelijk kunnen worden bijgewerkt. Van een wasvloer wordt wel gezegd dat "zorgvuldige verwaarlozing"nog het meeste de uitstraling waarmaakt die u van een parketvloer verwacht. Maar als je een wasvloer goed wilt onderhouden, kost dit veel werk.

N.B. Tegenwoordig wordt de behandeling van eerst oliën en daarna in de was zetten vervangen door één behandeling met een olie/ wascombinatie. denk hier aan Woca olie. Houten vloeren Amsterdsam?, al 17 jaar.

naar boven


Wat is het verschil tussen massieve planken (vloerdelen) en parket?
Zoals al beschreven staat bij "wat is parket"is er eigenlijk geen verschil. Echter vanwege de opbouw van een planken vloer, breed en massief, kan er niet gesproken worden van een stabiel product. Men kan een forse uitzetting respectievelijk krimp van de planken verwachten, tevens "schotelen" of bol staan van de delen door ongelijke uitzetting van de boven/ onderkant van de planken is niet uit te sluiten.

Om vooraf problemen zo veel als mogelijk te voorkomen kan men het beste de massieve delen volledig verlijmen (en eventueel blind vernagelen) op een spaanplaten ondervloer, die vast zit aan de bouwvloer. Dus niet alleen in de groef en mes verbinding verlijmen en voldoende ruimte te houden tussen muur en massieve vloer.

naar boven


Hoe kan een afgewerkt parket het beste verzorgd worden?
Lak - naast vegen en/ of stofzuigen van de vloer kan de levensduur van de lak verlengd worden door er een beschermende laag (polish) aan te brengen. Polish is een "melkachtig"product die, afhankelijk van het gebruik van de vloer, minimaal drie à vier keer per jaar gelijkmatig over de gehele gelakte vloer aangebracht dient te worden.

Tussen de polishlagen door kunt u uw vloer licht vochtig afnemen met een daarvoor speciaal ontwikkelde neutraalreiniger. Wel is het verstandig om één maal per jaar de vloer intensief te reinigen met een remover om op éénhoping van polish (kan vlekkerig geheel worden) te voorkomen.

Olie - omdat olie in de poriën van het hout zit kan er vuil in deze poriën komen te zitten. Dit kunt u voorkomen door, naast vegen en/ of stofzuigen, de vloer schoon te houden d.m.v. een zeepolie. U zult uw vloer licht vochtig moeten afnemen met deze zeepolie, wel direct uw vloer droog maken. Verder is het advies de vloer, afhankelijk van het gebruik, één à twee maal per jaar te behandelen met een onderhoudsolie.

Druk belopen plekken kunt u vaker en plaatselijk met de onderhoudsolie bijhouden. Was - In tegenstelling tot olie is was een product wat in en op het hout zit. De regelmatig boenen, naast vegen en/ of stofzuigen, geeft al een goed resultaat. Hardnekkig vuil kunt u verwijderen door plaatselijk schoon te maken met een parketreiniger. Het advies is wel de vloer, afhankelijk van het gebruik, één à twee maal per jaar te behandelen met een (vloeibare) was. Druk belopen plekken kunt u vaker en plaatselijk met (vloeibare) was behandelen.

naar boven

Kan parket of een houten vloer in de keuken?
Parket kan in de keuken gelegd worden mits u rekening houdt met bepaalde voorwaarden. Wanneer er vanuit het vloeistofaspect gekeken wordt dan is gevoelsmatig de beste afwerking voor de parketvloer lak. Echter zal de laklaag eerder slijten voor het keukenblok dan elders in de ruimte. Dit komt door het veel heen en weer lopen op één en dezelfde plek voor het keukenblok. Hierdoor kan dan ook gezegd worden dat olie of was beter is, gezien het feit dat deze keuze plaatselijk bijgehouden kan worden. U zult echter voorzichtig moeten zijn met vloeistoffen en, zeker de eerste weken, iedere druppel vloeistof meteen af moeten nemen. Zou u dit namelijk niet doen dan kunnen er veel (water)vlekken in uw parketvloer ontstaan.

naar boven

Kan laminaat in de keuken?
Gezien het feit dat laminaat bestaat uit onder andere een slijtvaste kunststoflaag, is laminaat een product dat zich goed leent om in de keuken te leggen. Dit geldt voornamelijk voor de laminaten die geschikt zijn voor zwaar huishoudelijk gebruik.

naar boven

Kan parket of laminaat in een nieuwbouwwoning?
Ja, dit is mogelijk mits het vochtgehalte van de bouwvloer binnen de norm valt. (Dit geldt ook voor bestaande woningen.) Het vochtgehalte in de bouwvloer is te meten d.m.v. speciale meetapparatuur. Voldoet het vochtgehalte niet aan de norm, dan moet het leggen van de parket of laminaat zonder meer worden uitgesteld. Bij een blijvend vochtprobleem kan een speciale afwerking het probleem wel licht oplossen. Te denken valt aan een chemisch vochtscherm bij een betonnen (zandcementdeklaag) vloer en pe-folie en RVS-schroeven bij een houten vloer.

naar boven

Kan parket of laminaat op iedere (bouw)vloer gelegd worden?
Ja, dit is mogelijk mits de, eventuele, huidige vloerbedekking verwijderd is. Verder is, gezien het feit dat de parket of laminaat een kopie van de onderliggende vloer wordt, het belangrijk dat oneffenheden vooraf verwijderd zijn.

Bij het opmeten van uw vloer wordt hier, naast het vochtmeten, ook naar gekeken. Marges van 2 à 3 mm onder een rei van 150 cm zijn nog toelaatbaar. Is het meer, zorg er dan voor dat de vloer bijtijds wordt geëgaliseerd, mede met het oog op de droogtijd van het egaliseermiddel. Controle vooraf van de ondervloer is daarom zeer zinvol. Zelfs wanneer daarvoor vooraf de vloerbedekking verwijderd moet worden.

naar boven

Kan vloerverwarming onder parket of laminaat?
Ja, u dient zich echter te realiseren dat hout per definitie een isolator is, zodat daardoor de werking van de vloerverwarming enigszins wordt vertraagd. Bijverwarmen d.m.v. radiatoren wordt dan ook aanbevolen, m.a.w. de vloerverwarming mag niet de hoofdverwarming zijn. N.B. Belangrijk is dat voor het leggen van de vloer de vloerverwarming uit is.

Pas na het leggen van de vloer kan de vloerverwarming in stappen aangezet worden. U dient er rekening mee te houden dat bij vloerverwarming, zeker bij bepaalde houtsoorten, er specifieke werking kan ontstaan. Te denken valt aan krimping van het hout waardoor er naden in uw vloer kunnen ontstaan. Ons advies is dan ook dat wanneer er nog geen vloerverwarming aanwezig is of de vloerverwarming hoeft niet aan dit dan ook zo te laten.

naar boven

Kan parket of laminaat in een appartement gelegd worden?
In de meeste gevallen wel, u zult alleen aan een bepaalde contactgeluidreductie moeten voldoen. Wettelijk is bepaald dat de contactgeluidreductie moet voldaan aan minimaal 10 decibel (dB). U kunt voor ieder soort parket of laminaat een speciaal, voor het specifiek soort parket of laminaat, ontwikkelde ondervloer aanschaffen.

Deze ondervloeren zijn door, het onafhankelijk onderzoeksinstituut, TNO getest volgens de richtlijn NPR 5079, wat gelijk is aan de thans geldende norm NEN-EN-ISO 717-2 1997. U bent met deze ondervloeren gegarandeerd dat u de juiste ondervloer in uw appartement hebt liggen

naar boven

Hoe legt u uw nieuwe vloer
Uw vloerdelen dienen minimaal 1 week voordat deze gelegd worden in huis te zijn, dit is noodzakelijk zodat het hout kan “wennen” aan de luchtvochtigheid van de betreffende ruimte. Check altijd de luchtvochtigheid in de ruimte waar de vloer komt te liggen, vóórdat u de vloer laat bezorgen. Deze dient dan tussen de 50% en 65% te zijn. Indien het lager is als 50% kunt u een luchtbevochtiger in het huis plaatsen, als het hoger is als 65% kunt u dit met stoken en ventileren weer lager krijgen.

De vloerdelen worden geschuurd bij u aangeleverd, dus de vloer hoeft niet meer geschuurd te worden na het leggen. Als u er toch voor kiest nog te schuren, dan dient u de hele vloer te doen, plaatselijk schuren blijft u altijd zien na het oliën.

naar boven

Zwevend leggen
De bestaande vloer dient ten allen tijde vlak te zijn.
U begint (als een begane grond betreft) met een vochtdichte ondervloer. Dit kan zijn een losse folie met daarop een ondervloer of een combinatieondervloer welke vochtdicht is. Als deze ligt kunt u met de planken beginnen. U houdt rondom 12-15 mm ruimte tussen de vloerdelen en de wanden.

Het is het makkelijkst om met de mes naar je toe te werken.
Het is belangrijk dat de eerste rijen in een rechte lijn liggen, ga hierbij niet uit van uw muur, deze is lang niet altijd recht.U verlijmt de kopse mes en groef van de planken aan elkaar. U kunt hierbij het beste de onderkant van de mes met lijm insmeren zodat er geen lijmresten boven uw vloerdelen terechtkomen.

Als de hele vloer ligt plaatst u de spanveren langs de beide muren waar de planken met de lange zijde tegenaan liggen. Deze veren spant u om de ca. 60 cm tussen de vloer en de wand.
De veren zijn van verenstaal en zullen bij het eventuele werken van de vloerdelen de planken keurig op zijn plaats houden. Na het stofvrij maken van de vloer kunt u beginnen met het oliën van de vloer.

 

naar boven

Volledig vast verlijmen
Het is heel belangrijk te melden van welk materiaal uw bestaande ondervloer is (meestal zandcement of anhydriet), wij kunnen dan u dan adviseren welke lijm u dient te gebruiken. Ook is het mogelijk om een lijmadvies of vochtmeting bij u thuis te krijgen door een lijmexpert.

Allereerst dient u spaanplaatbroodjes van 12 mm dik en 15x30 cm groot, diagonaal of haaks op de vloerdelen te verlijmen op uw bestaande vloer. U lijmt de broodjes in steensverband waarbij het belangrijk is dat u de broodjes in de lijm schuift. Deze ondervloer van spaanplaat dient 24 uur te drogen, waarna u deze volledig vlak schuurt.

Na het stofvrij maken van het spaanplaat kunt u beginnen met het verlijmen van de planken. U brengt ter breedte van een plank lijm aan op het spaanplaat en strijkt dit met een lijmkam uit. U verlijmt hier de vloerdelen op. Let er op dat de eerste rijen in een rechte lijn liggen.

Om de vloerdelen op zijn plaats te houden moet u de planken in de mes nog vastnieten aan het spaanplaat met een 45 graden tacker. Dit voorkomt dat de planken op de lijm gaan “drijven”. U werkt dus met de meskant van de plank naar u toe.

Het voordeel van volledig verlijmen is dat er uiteraard minder kans is op het “werken” van de vloerdelen. Bij een vloerbreedte van meer als 6 meter dient er zeker verlijmd te worden bij massieve vloerdelen, daar zwevend leggen het werken van de vloer niet op kan vangen op die breedte. Tevens is het loopgeluid bij een volledig verlijmde vloer een stuk minder dan bij een zwevende vloer.

Een nadeel van volledig verlijmen zou kunnen zijn: de hoogte van de vloer, deze komt 3,5 cm omhoog ten opzichte van uw bestaande vloer, let hierop bij het monteren van de deuren.

 

naar boven

Behandeling met WOCA masterolie
Het principe van de WOCA olie is het verkrijgen van een mooie uitstraling van de vloer alsmede de bescherming hiervan. De olie trekt in het hout, waardoor de bovenste laag van de vloer verzadigd raakt met de olie. Hierdoor krijgen vocht en vuil geen kans om in de vloer te trekken. Tevens is de vloer in de toekomst vrij gemakkelijk te onderhouden met de bijbehorende WOCA onderhoudsproducten, welke verderop in deze folder beschreven worden.

De olie droogt het snelst en het best bij een temperatuur van 18°C en een relatieve luchtvochtigheid van 55 a 60%.

 

naar boven

Basisbehandeling met masterolie (handmatig)
De WOCA masterolie is verkrijgbaar is naturel of white. Indien u witte olie gebruikt dient u deze zeer goed te schudden alvorens te beginnen met het aanbrengen van de olie. Het witte pigment zakt naar de bodem van de flacon. Ook tijdens het opbrengen van de olie regelmatig schudden of roeren.

U brengt de eerste laag olie aan met een lakroller (ongeveer drie a vier banen tegelijk), vervolgens masseert u met een draaiende beweging de olie in met de bruine bijgeleverde pad. U laat dit ca. 5 minuten intrekken. Vervolgens wrijft u de planken goed droog met katoenen doeken (geen doeken die pluizen), dit doet u met de lengterichting van de planken mee.

Na een droogtijd van ca. 8 a 10 uur kunt u de tweede laag aanbrengen. Dit werkt op dezelfde manier als de eerste laag. Ook hierna weer goed droogwrijven met katoenen doeken.

Als al het voorgaande is gebeurd dient de olie ca. 36 uur goed uit te harden, alvorens de ruimte weer ingericht kan worden en/of druk belopen mag worden.

Pas 8 dagen na het opbrengen van de olie mag de vloer pas met water in aanraking komen.
Eerder dus nog niet dweilen en voorzichtig zijn met morsen van water.

LET OP: de gebruikte pads en doeken buiten laten drogen, deze kunnen ontvlambaar zijn.

 

naar boven

Basisbehandeling met masterolie (machinaal)
U kunt bij ons ook een poetsmachine huren om de vloer in de olie te zetten.

U giet wat olie uit de kan op de vloer. Vervolgens gaat u dit met de beige pad onder de machine goed verdelen. De hoeken doet u even met een doek met de hand.
Nadat u ca. 15-20 minuten aan het verdelen bent geweest, gaat u nog 1 maal langzaam met de beige pad over dit geoliede gedeelte heen.

Vervolgens haalt u de beige pad onder de machine vandaan en plaatst u een rode pad onder de poetsmachine. Het gedeelte wat u geolied heeft gaat u nu met de rode pad inpoetsen.

U doet dit door langzaam en herhaaldelijk met de machine over het geoliede deel heen te gaan.

Zodra de rode pad sporen en/of druppels achterlaat en de olie niet goed meer opneemt, vervangt u deze door een nieuwe rode pad. LET OP: DE PADS NOOIT OMDRAAIEN!!!

U gaat nu verder met de beige pad om het resterende deel van de ruimte te oliën, ook na ca. 15-20 minuten weer inpoetsen met de rode pad. (zie bovengaande). Als de hele vloer gedaan is moet deze
1e laag ongeveer 10 uur drogen.

Nu kan de 2e laag aangebracht worden op precies dezelfde manier als de 1e laag. Deze laatste laag moet ca. 36 uur uitharden alvorens deze druk belopen wordt of de meubels erop geplaatst worden.

LET OP: De gebruikte pads en doeken buiten laten drogen, deze kunnen ontvlambaar zijn.
Basisbehandeling met kleurolie
Het opbrengen van de kleurolie werkt hetzelfde als de masterolie. Zie het kopje “Basisbehandeling met masterolie”.

De kleurolie dient echter voor en tijdens het gebruik zeer goed geschud of geroerd te worden. Het kleurpigment zakt naar de bodem van de flacon.

Het opbrengen van de kleurolie werkt hetzelfde als de masterolie. Zie het kopje “Basisbehandeling met masterolie”.
U kunt kiezen voor twee lagen kleurolie. In dit geval is het zeker noodzakelijk als derde laag de onderhoudsolie op te brengen als extra beschermlaag.

Wij adviseren echter de eerste laag in de kleurolie te zetten en vervolgens als tweede laag een masterolie te gebruiken. Dan is de derde laag niet noodzakelijk, maar toch nog steeds aan te raden als extra bescherming.

naar boven

Onderhoud met WOCA Zeep
Deze zeep is verkrijgbaar in naturel of white.
De naturelzeep gebruikt u indien uw vloer in masterolie naturel of in een kleurolie staat. De witte zeep gebruikt u als uw vloer geolied is met masterolie white of kleurolie 118 (extra white).

Naast het regelmatig stofzuigen van de vloer is het noodzakelijk de vloer wekelijks te onderhouden (dweilen) met WOCA zeep. Deze zeep reinigt niet alleen de vloer, maar de speciale vetten in de zeep voeden en verzorgen de vloer bij iedere schoonmaakbeurt. Achtergebleven vetten zorgen bovendien voor een slijtlaag die extra bescherming biedt tegen vuil en vocht.

Een goed gezeepte vloer is daardoor sterk, schoon en eenvoudig te onderhouden.

naar boven

Behandeling met WOCA intensiefreiniger en onderhoudsolie
Afhankelijk van het gebruik en uw gezinssamenstelling is het aan te raden om elk jaar tot elke twee jaar uw vloer te behandelen met intensiefreiniger en onderhoudsolie.

Voordat u de onderhoudsolie gebruikt is dweilen met de intensiefreiniger noodzakelijk om de zeeprestanten (overgebleven na het dweilen met WOCA zeep) te verwijderen. U dweilt vervolgens nog een keer na met schoon water zonder schoonmaakmiddel.

Als de vloer weer droog is kunt u de onderhoudsolie aanbrengen. Deze kunt u aanbrengen met een lakroller (zonder haren) en vervolgens na ca. 10 minuten uitwrijven met katoenen doeken.
Als de vloer weer volledig droog is, na ca. 8 a 10 uur, kunt u deze weer als vanouds gebruiken.
Uw vloer heeft weer een extra beschermlaag en kan er dus weer even tegen.

Let er wel op weer regelmatig te dweilen met WOCA zeep omdat de beschermlaag van de zeep na voorgenoemde behandeling is verdwenen.

De onderhoudsolie is verkrijgbaar is naturel en white, voor respectievelijk een vloer in de naturel of kleurolie en voor een vloer in wit gepigmenteerde olie.

De onderhoudsolie is tevens plaatselijk te gebruiken. Als u slijtage van de olie aantreft, bijvoorbeeld in de looppaden of voor het bankstel, kunt u deze plaatselijk met onderhoudsolie behandelen. Wel dient dit gedeelte dan weer eerst met intensiefreiniger behandeld te worden (zie het bovenstaande).

Voor meer informatie hierover raadpleeg de site van Woca of bel ons.
 

naar boven

houten vloeren TIP

Wees er voordat je een houten vloer gaat leggen van overtuigd dat de ondervloer voldoende droog is.

Multiplank voor Amsterdam

In combinatie met vloerverwarming neem je gewoon altijd een Multiplank. Veilig&Vast dus.

Visgraat Planken Parket

Visgraatparket is erg gewild in Amsterdam, het lijkt traditioneel, maar dat is niet meer zo. Het zijn tegenwoordig bijna planken          Kik hier maar.

Verouderde houten vloeren

Verouderde houten vloeren, ja hoor die zijn erg gewild in Amsterdam en ze zijn er in massief, maar ook in multiplank uitvoeringen. even kijken?